Pogurajmo Bibliobus

Knjige

Priča počinje davne 1969. godine kada je ondašnja služba Gradske knjižnice Rijeka osmislila projekt “Bibliobus”. Za one koji ne znaju što je Bibliobus, to je takozvana pokretna knjižnica. Tadašnji riječki Bibliobus bio je prvi u čitavoj Jugoslaviji.

Desetljećima je Bibliobus, bilježeći mnoge uspone i padove, uveseljavao lica mnogih umirovljenika, djece i roditelja koji, nažalost, nisu imali knjižnični ogranak u blizini svojih domova. Danas obilazi područja Grada Rijeke i naselja bez stacioniranog knjižničkog ogranka. Dostupan je svima u prijepodnevnim satima, točnije od 8 do 13 sati svakog drugog tjedna u isto vrijeme na istom mjestu prema rasporedu stajališta koje možete vidjeti na web stranicama Gradske knjižnice Rijeka ili u samoj knjižnici.

Nažalost, Bibliobusu prijeti opasnosti zbog starosti i mnoštva prijeđenih kilometara. Zbog toga je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za novi Bibilobus nazvana “Pogurajmo Bibliobus”, a sami organizatori kažu “Bibliobus ne želi stati nego želi biti još veseliji”. Organizirajući razne akcije i kampanje po gradu organizatori žele osvijestiti ljude o vrijednosti Bibliobusa kao i o vrijednosti knjige i čitanja.

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 700 000 kuna. Zasada je prikupljeno samo 58% potrebnih sredstava. Donirati se može tako da se uplati određeni iznos na žiro račun ili da se novac direkno ubaci u Veselu kutijicu u samoj knjižnici. Više informacija te broj žiro računa možete vidjeti na web stranicama Gradske knjžnice Rijeka (http://gkr.hr/bibliobus/) i u njihovom Magazinu.

Uredništvo Kutka poslužit će se riječima organizatora i pozvati te da budeš junak ili junakinja ove priče i poguraš je prema sretnom završetku.

Bruno Butorac

Slika preuzeta s http://gkr.hr/bibliobus/