Ja glumac – Bartol Barać

Među učenicima naše škole kriju se mnogi talenti. Ovdje vam donosimo intervju s Bartolom Baraćem, učenikom 4.PG razreda koji glumi u predstavi Ja glumac, dramskog studija ZIM.

Kada si se počeo baviti glumom?

Oduvijek sam pokazivao interes za glumom. U šestom razredu osnovne škole, voditeljica je došla u školu i predstavila nam dramski studio za mlade Malik koji se kasnije spojio sa Zajcem. Tako je zapravo sve počelo.

Kako je došlo do ideje za predstavu Ja glumac i koji je njezin cilj?

Ja glumac je autorski projekt redateljice Renate Carole Gatice i dramaturginje Rebecce Agić. Napravljen je kao produkt naših glumačkih snova koje smo na kraju i ostvarili uz razne improvizacije, snimanja i ustrajan rad. Kombinacijom snimljenog materijala i živih scena pokušali smo gledateljima dočarati naše viđenje kazališta i kako nas ono nadahnjuje i ispunjava. Ova predstava je namjenjena svima, a pogotovo mladeži. Mislim da bi ona trebala u svima probuditi želju da se uhvate svog sna koji je vrijedan ostvarenja.

Jesi li očekivao tako velik broj gledatelja?

Mogu reći da jesam, unatoč tome što je teško dovesti puno mlađe publike u kazalište.

Koja ti je bila najdraža predstava u kojoj si glumio i zašto?

Definitivno ova. Mislim da smo se radeći na ovoj predstavi svi izgradili kao glumci jer smo dobili prostor gdje se možemo osloboditi i iznijeti što mislimo o kazalištu i svojoj budućnosti. Tome je doprinio i rad redateljice koja je mnogo radila sa svakim glumcem pojedinačno.

Kako gledaš na ulogu kazališta u današnjem društvu. Smatraš li da privlači dovoljan broj ljudi?

Gledam ga kao važan dio našeg društva. Kazalište je stvoreno da duhovno nahrani narod, da potakne na razmišljanje i prenese neku poruku. Ono ne privlači dovoljan broj ljudi, a pogotovo djecu i mlade. Na to utječu i roditelji koji bi od početka trebali odgajati djecu da razviju kulturu odlaženja u kazalište i ostale kulturne ustanove. Ovom smo predstavom  pokušali privući više mladih da zavole kazalište kao i da potaknemo projekte gdje će mladi umjetnici moći pokazati svoj talent, stavove, želje i snove. Ipak smo mi budućnost riječke scene.

Planiraš li nastaviti s glumom i nakon srednje škole?

Naravno! Ako ne profesionalno, onda kao hobi. Gluma je, i zauvijek će biti dio mog života.

Ivana Jovanović, 3.U