”Noć muzeja” 2015.

U petak, 30. siječnja 2015., Hrvatsko muzejsko drušvo organiziralo je desetu po redu ”Noć muzeja” čija je ovogodišnja tema bila ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”. Građani su mogli besplatno posjetiti mnoge muzeje i galerije  u gradovima u Hrvatskoj pa tako i Rijeci.

No, vratimo se malo u prošlost. Povijest ovog kulturnog događaja započinje 1997. godine u Berlinu otkuda se zbog velikog interesa ideja ubrzo proširuje na institucije i gradove diljem Europe i svijeta.

2005. organizira se prvi put u Hrvatskoj, a posjećuje ju desetak tisuća ljudi, no svake godine se broj posjetitelja sve više povećava.

U Muzeju grada Rijeke bile su dostupne dvije izložbe, Akvizicije 2010. – 2014. i Stakleni objekti, uz prezentaciju najuspješnijih izložbi u proteklih 20 godina. Pomorski i povjesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka počastio nas je izložbama  Ratne boje, Lloydovi slikopisi i Oldtimer vozila, a svojom ponudom za njima nisu zaostajali ni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej Rijeka, Astronomski centar, Sveučilišna knjižnica i mnogi drugi.

Profesor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Borislav Božić u Galeriji Principij pripremio je zanimljivu izložbu zbirke fotografske opreme i pribora s ciljem da se posjetitelji upoznaju s analognim metodama nastanka fotografije bez kojih ne bi bilo niti digitalnih koje danas svi imamo i koristimo.

Ovogodišnju ”Noć muzeja” posjetilo je oko 360 000 ljudi u 100 hrvatskih gradova, a svoja vrata je otvorilo 120 muzeja, galerija i ostalih ustanova.

Ivana Jovanović, 3.U