Noć vještica

20141031_125430

Noć vještica, poznatija pod nazivom Halloween, noć je između 31. listopada i 1. studenog. U današnje vrijeme mnogi ovu večer vide kao priliku da se kostimiraju i zabave, pritom ne znajući kako je zapravo započelo to slavlje straha. Što je dovelo do današnjeg načina obilježavanja i zašto je npr. baš bundeva njegov glavni simbol?

Povijest ovog blagdana seže u daleku prošlost, još u doba starih Kelta koji su 1. studenog slavili novu godinu posvećenu dvama bogovima, bogu Sunca i gospodaru Smrti. Također su vjerovali da za vrijeme punog mjeseca, a najčešće 31.l istopada, mrtvi napuštaju svoje grobove. Strahujući od susreta s hodajućim mrtvacima osmislili su strašne maske i stvarali buku ne bi li prestrašili i otjerali nemirne duše. Od tuda nam dolazi običaj kostimiranja dok je običaj dubljenja bundevi nešto noviji, a dolazi iz vremena starog Rima.

Rimljani su vjerovali da na tu noć bog lova preuzima vlast nad svijetom, a božica plodnosti zalazi u podzemlje do proljeća. Te su se noći gasila ognjišta i vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na svijet. Tako su ljudi počeli dubiti repu, krumpir i ciklu i u njih stavljati upaljene svijeće kako bi uplašili nemirne i zlobne duše i osvjetlili put kući onim dobrima.

Vjerojatno ste, vezano za bundevu, čuli i izraz Jack O’Lantern koji dolazi iz Irske legende o kovaču Jacku koji je jedne večeri naišao na samoga vraga. Obećao mu je svoju dušu u zamjenu za piće, ali kada se vrag pretvorio u zlatnik da plati njegovo piće Jack ga je gurnuo u džep u kojem se nalazio križić pa se vrag nije mogao vratiti u svoj prvotni oblik. Zato je obećao Jacku da neće dirati njegovu dušu narednih deset godina ako ga pusti iz džepa. Deset godina kasnije vrag dolazi pokupiti svoju nagradu, ali ga Jack zamoli da mu ubere jabuku sa stabla. Dok je vrag brao jabuku Jack je brzo u stablo urezao križ pa ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Jack je proživio svoj život u miru, ali nakon smrti ne dolazi u raj jer je nečasno živio već ga na vratima pakla dočeka vrag koji mu dade žeravicu ugljena te ga posla da nemirno luta zemljom.

Nekada je to bila noć istinskog straha, a danas smo uz pomoć znanosti i logike racionalizirali ta stara vjerovanja i tako postali manje praznovjerni. Ne bojimo se više duhova naših pokojnih, a glavni cilj Noći vještica postaje dobra zabava.

Ne sumnjamo da ste i vi oduševili kreativnim maskama te se dobro zabavili proteklog vikenda!

Tekst i fotografija: Marta Kovačević