Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

U travnju 2013. godine Grad Rijeka službeno se kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020. g. Ovim projektom Europska unija želi očuvati i promicati kulturološku raznolikost u Europi. Pokušava ljudima ukazati na njihove sličnosti, ali i različitosti te povećati osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru. Inicijativa također potiče i kulturni razvoj gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima.

Na službenim stranicama http://www.rijekaepk.eu/ piše sljedeće:

„Grad Rijeka svojom kandidaturom želi u prvom redu poboljšati opseg i raznolikost kulturne ponude u gradu, proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi, jačati kapacitete kulturnog sektora i njegove veze s drugim sektorima te povećati međunarodnu vidljivost i profil Grada.“

Nemojte pomisliti da je sve ostalo samo na riječima. Grad je započeo s organizacijom različitih kulturnih manifestacija od kojih ćemo izdvojiti fotografski natječaj Oko kulture koji je nastao u suradnji s Fotoklubom Rijeka. Natječaj je uključivao četiri zadane teme: rad, luka, voda i manjine.

Najbolje radove možete pogledati na izložbi u galeriji ”Principij” od 30. listopada do 15. studenog 2014. g. Bitno je naglasiti da se 3.M pod vodstvom profesorice Ive Vlah prijavio na ovaj natječaj pa ćete neke njihove radove uskoro imati priliku pogledati na stranicama Kutka.

Marta Kovačević, 3.MW