Trade

Oni su emotivno vezani za ono što rade, teže većim stvarima u pogledu vlastite glazbene karijere, mladi su i imaju puno toga za reći. Kako sami kažu ne žele se prodati, a najvažnija stvar im je doprijeti do publike svojom svirkom. Razgovarala sam s vokalistom i tekstopiscem Saulom Janušićem i gitaristom Arminom Bashom (učenikom Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka) koji uz bubnjara Matea Rožića i bas gitaristu Erika Martinčića čine bend Trade.

Kako je nastao bend Trade?

Saul: Trade je nastao iz moje želje da osnujem bend. Prije otprilike četiri mjeseca doselio sam se iz Vrbovskog u Rijeku s tom namjerom. Tada sam igrom slučaja upoznao Armina, a sve ostalo je povijest.

Svirate grunge rock, a on je po svojoj definiciji granica idealizma i pesimizma. Što je za vas ideal, a što najveći strah?

Armin: Ideal kojem težim je zasigurno energija glazbe i prenošenje iste publici. No, moj strah ide u potpuno drugom smjeru, ekonomskom. Nikada ne bih htio postati kapitalistička roba.

Saul: Za mene je ideal stajati na pozornici i kroz vlastite pjesme prisutnima prenijeti svoje najdublje osjećaje. Međutim, najviše strahujem da se taj ideal ne ostvari i da ostanem neprihvaćen.

Imate li uzore i zašto?

Armin: Moj uzor je bivši gitarist Red Hot Chilli Peppersa John Frusciante zato što je on jedan od najkreativnijih glazbenika ikada. Kroz njegov rad sam promijenio pogled na glazbu i shvaćam je kao veliku energiju.

Saul: Armin ima jednog uzora, dok mene inspirira više vokalista i tekstopisca iz različitih bendova. To su Eddie Vedder iz Pearl Jama, Andy iz Mother Love Bonea, te Shannon Hoon iz Blind Melona. Nijhovi tekstovi su uvjek bili tu za mene i pomogli mi da prebrodim mnoge teške trenutke.

Vaše mišljenje o Rock ‘n’ Roll Hall of Fame?

Armin: RnRHOF je za mene kao i Grammy Awards izgubio na svojoj važnosti zbog novijih izvođača koji nisu ništa više nego komercijalni otrov najljepše umjetnosti.

Saul: To je za mene samo institucija koja uništava sam cilj rocka, a to je sloboda govora, življenja i stvaranja. Oni od legendi rade gipsane kipove.

Kakav je vaš pogled na svijet?

Armin: Ne mogu imati pozitivan pogled na svijet kada sam svjestan da su ljudi jedina vrsta koja se ubija međusobno zbog vreće zelenih papirića, ali ipak postoje i neke dobre stvari i pokušavam se što više držati za njih.
Saul: Ja gledam na svijet kao i na glazbu, postoji dobra ili loša. Tako je i s ostalim stvarima ovdje.

Je li vaše djetinjstvo utjecalo na vaš smjer u glazbi?

Armin i Saul: Naravno da je utjecalo, ono je najviše ‘’krivo’’ za činjenicu što sviramo grunge.

Imate li u planu uskoro nastupati negdje?

Armin i Saul: Naravno! Sljedeći nastup je na Valentinovo u klubu Palach na eventu Stonerizacija, zatim smo u Karlovcu 16. veljače na Kabini. Nadamo se da ćete doći i podržati nas, ali i uživati u našem nastupu!

Razgovarala: Antonia Radošević, 3.U