U Palach ili u Crkvu?

2014. godina svojevrsni je val u dosad mirnom moru riječke klupske scene. Nazovimo ga Valom kontrasta. Iako je svojom silinom otvorio i vrata kultnog Palacha te novorođenca kluba Crkve, mnogi građani, također pogurnuti njegovom snagom, zgrabili su svoje tipkovnice i pustili glas u znak neodobravanja.

Prije 45 godina prostor u riječkoj Kružnoj ulici preuzimaju studenti i dodjeljuju mu naziv „Jan Palach“ po češkom studentu koji utjelovljuje borbu za slobodom. S vremenom i sam Palach postaje svojevrsnom revolucijom. Od prvog pomfrita u Rijeci do koncerata kultnih rock i punk grupa, ovaj klub utkan je u ovaj grad i žila je kucavica alternativne scene. Palachova sudbina prelazila je iz ruke u ruku, trošila se, sve dok se jednog dana nije ugasila.

Obrat priča doživljava 2014. g. potaknuta Valom kontrasta. Palach je vraćen studentima, točnije Studentskom kulturnom centru Sveučilišta u Rijeci koje u suradnji sa Savezom udruga Molekula stvara novi program. Maloprije spomenuti val prije svega pozitivnih promjena, izbacuje na obalu i ono negativno. Mnogi građani ne podržavaju rad Palacha argumentirajući da nikada nije pridonio kulturnoj vrijednosti grada, da se tamo skupljaju ljudi raznih (očito nepoželjnih) profila te smatraju da je glazba preglasna.

Nedavno je u Rijeci otvoren i klub Crkva koji se smjestio u Ružićevoj ulici. Možemo ga usporediti s pismom u boci koje se nasukalo u Rijeci. Pročitavši što piše u pismu te kako je naslovljeno, mnogi su ga osudili. Osude zbog imena kluba vlasnici Saša Jovanović i Marko Milovanović opravdavaju tvrdnjom da je dovoljno dignuti glavu, odmah je jasno otkud ime. Naime, visoki stropovi s poprečnim gredama daju dojam crkvenog stropa kao i način oslikavanja prozora. Drugi, koji su podržali otvorenje novog kluba nazvali su ga protutežom Palachu i mjestom za skupljanje mladih, kreativnih mozgova koji se samo žele zabaviti.

Val kontrasta. Pozitivnih i negativnih mišljenja, otvaranja i zatvaranja, elektronike i rocka, mlađih i starijih. Val kontrasta ne može se smanjiti, ili se povećava ili ostaje isti. Nakon godina mirne plovidbe užitak je okusiti adrenalin valova.

Marin Nižić, 3.U