USKRŠNJI OBIČAJI U SVIJETU

Svi smo mi, još od kad smo bili djeca, upoznati sa uskršnjim običajima na našim prostorima. No, kao i svaki drugi blagdan, tako se i Uskrs različito obilježava u različitim dijelovima svijeta.

Primjerice, Norvežani i Danci dan prije Uskrsa u džepovima nose komadiće beskvasnog kruha kojeg umotaju u bijelo platno, te ih pojedu u ponoć.  Sličan su običaj imali Vikinzi koji su isto tako nosili sa sobom bobice koje su simbolizirale život.

U Španjolskoj se na plutajuće splavi postavljaju ukrašene figure koje predstavljaju likove iz priče o Kristovu uskrsnuću, dok se u Polineziji krste školjke za koje se vjeruje da su povezane s morskim duhovima.

U SAD-u je najpoznatija igra potraga za pisanicama, a u dijelovima Poljske se ljudi na Uskršnji ponedjeljak međusobno polijevaju vodom.

Još jedan neobičan običaj dolazi iz Irske, gdje se u zemlju zakopavaju ribe haringe, koje su glavno jelo za vrijeme korizme. Time se označava njezin kraj i početak ponovnog uživanja u mesu i mesnim proizvodima.

Koliko god se običaji razlikovali od zemlje do zemlje, uglavnom je većini zajedničko ukrašavanje pisanica, pečenje kolača i okupljanje obitelji za uskršnjim stolom.

 

Ivana Jovanović